Blog

1. Kontrolni popis prije putovanja

Dosta toga vrijedi urediti dok ste još kod kuće – organizovanje ovih detalja unaprijed je veliki dio uspješnog putovanja. Nabavite odgovarajući vodič i provjerite nedavne promjene na vašim destinacijama.

Provjerite da li je vaš pasoš važeći. Ako ističe u roku od šest mjeseci od datuma povratka navedenog na vašoj karti, trebate ga obnoviti. Dopustite do šest sedmica da obnovite ili dobijete pasoš.

Rezervišite međunarodne letove. Odlučite se za glavni oblik prevoza u Evropi: Nabavite željezničku propusnicu, iznajmite auto i/ili rezervišite letove unutar Evrope. Generalno, možete kupovati željezničke karte dok putujete, ali može biti pametno rezervisati mjesta na određenim vozovima prije nego što krenete.

Ako ćete iznajmiti auto, provjerite datum isteka vaše vozačke dozvole i obnovite je ako je potrebno. Razmislite o dobijanju Međunarodne vozačke dozvole, koja je potrebna u nekim zemljama.

Rezervišite unaprijed, posebno tokom vrhunca sezone, smještaj, popularne restorane, glavne znamenitosti i lokalne vodiče.

Uradi domaći zadatak ako želite kupiti putno osiguranje. Uporedite trošak osiguranja sa troškom vašeg potencijalnog gubitka. Provjerite da li vas postojeće osiguranje (zdravstveno, vlasništvo doma ili iznajmljivanje) pokriva vas i vaše stvari u inostranstvu.

Pozovite vašu banku. Obavijestite ih da ćete koristiti svoje debitne i kreditne kartice. Pitajte o naknadama za transakcije i dobijte PIN za svoju kreditnu karticu. U većini slučajeva ne morate nositi evropsku valutu za vaše putovanje; možete podići lokalni novac na bankomatima u Evropi. Zabilježite broj telefona za hitne slučajeve vaše banke da biste mogli zvati ako imate problem.

Ako vodite djecu, provjerite da imate odgovarajuće papire, uključujući pasoše, i, ako je primjenjivo, pismo saglasnosti za putovanje bez oba roditelja i dokumentaciju za usvojenu djecu.

Napravite rezervne kopije važnih putnih dokumenata, uključujući vaš itinerar.

Studenti bi trebali nositi važeću školsku izdanu iskaznicu (ili razmotriti Međunarodnu studentsku identifikacionu karticu) kako bi iskoristili popuste širom Evrope.

Informišite se o svom pametnom telefonu. Prijavite se za međunarodni plan da smanjite troškove i planirajte oslanjanje na Wi-Fi. Slijedite osnovne mjere opreza za sigurnost kako biste zaštitili svoj telefon i njegove podatke.

Preuzmite sve aplikacije koje ćete koristiti na putu. Ako volite gledati video sadržaje (TV emisije ili filmove) tokom slobodnog vremena, preuzmite ih unaprijed, jer vjerovatno nećete moći koristiti usluge striminga u inostranstvu.

Pobrinite se za svoje medicinske potrebe. Posjetite svog doktora za pregled, i posjetite svog zubara ako imate bilo kakav rad koji treba biti obavljen. Ako koristite lijekove na recept, nabavite zalihe prije putovanja i spakujte recept, plus jedan za kontaktne leće ili naočale ako ih nosite.

Pobrinite se za potrebe vašeg domaćinstva. Otkažite svoje novine, zadržite dostavu pošte i unaprijed platite svoje račune.

Napravite listu vrijednosti koje nosite (kao što su elektronički uređaji). Uključite serijske brojeve, marke i modele, i napravite fotografije svojih predmeta kao zapis za policiju i vašu osiguravajuću kompaniju u slučaju krađe.

Provjerite ograničenja za prtljag koji se nosi sa sobom u avionu i šta možete ponijeti sa sobom u avion… i šta morate provjeriti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button