Da li ste znali?

Prije nego što je izumljen toaletni papir, Amerikanci su koristili klipove kukuruza

Da, prije nego što je toaletni papir postao široko dostupan, ljudi su morali improvizirati s raznim materijalima za održavanje osobne higijene. U ruralnim područjima Sjedinjenih Američkih Država, posebice prije kasnog 19. stoljeća, klipovi kukuruza bili su čest alat za tu svrhu. Čvrsti, ali relativno meki, vanjski omotač klipa bio je dovoljno abrazivan da služi kao improvizirani toaletni papir, dok je okrugli oblik klipa omogućavao lako rukovanje.

Osim klipova kukuruza, stari časopisi i katalozi, kao što je poznati Farmers Almanac, bili su također popularni. Almanah je bio posebno dizajniran s razmišljanjem o ovoj nekonvencionalnoj upotrebi – imao je rupu na gornjem kutu kroz koju bi se provukao konopac ili čavao kako bi ga mogli objesiti unutar privjeska ili druge prostorije namijenjene tu svrsi. To je bilo prije svega praktično rješenje jer su stranice almanaha mogle biti pojedinačno istrgnute i korištene nakon što je sadržaj pročitan i više se nije smatrao korisnim.

Tijekom vremena, s pojavom industrijske revolucije i poboljšanjem proizvodnih procesa, toaletni papir se počeo proizvoditi u većim količinama te je postao dostupan kao higijenskiji i praktičniji izbor za potrebe osnovne higijene. Nužnost je zaista bila majka izuma, što je podstaklo inovacije kao što su premazani, parfimirani ili čak antiseptički toaletni papiri, koji danas predstavljaju standard u većem dijelu svijeta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button