Vijesti

Barselona povećava turističku taksu – evo koliko ćete morati da platite

U skladu s nastojanjem da se regulira turizam i osigura održivost grada, Barselona je najavila povećanje turističke takse. Ovaj potez ima za cilj uravnoteženje ekonomskih beneficija koje turizam donosi s negativnim učincima koje veliki broj posjetitelja može imati na gradsku infrastrukturu i kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Iznos turističke takse će ovisiti o vrsti smještaja i duljini boravka. Na primjer, gosti koji odsjedaju u luksuznim hotelima platit će veću taksu u odnosu na one koji se odluče za ostale vrste smještaja, poput hostela ili apartmana. Također, planira se uvođenje razlika u iznosu takse baziranoj na zoni grada u kojoj se smještaj nalazi, s većim taksama u područjima koja su popularnija među turistima.

Očekuje se da će povećanje turističke takse donijeti dodatna sredstva koja bi se mogla iskoristiti za poboljšanje lokalnih usluga i infrastrukture, kao i za financiranje projekata koji promiču održivi turizam.

Turisti koji planiraju posjetiti Barselonu morat će uzeti u obzir ove dodatne troškove prilikom planiranja putovanja. Detalji o konkretnim iznosima takse i kako će se ona primjenjivati bit će komunicirani putem službenih kanala kako bi se osiguralo da su svi posjetitelji pravilno informirani.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button