Da li ste znali?

Britanska kraljevska porodica je dobila ime po Windsoru

Tijekom Prvog svjetskog rata, britanska kraljevska obitelj osjetila je potrebu da se distancira od svojih njemačkih korijena zbog snažnih anti-njemačkih osjećaja među britanskom javnošću. Tako je 1917. godine, za vrijeme vladavine kralja Georgea V, donesena odluka o promjeni prezimena. Do tada se obitelj zvala Saxe-Coburg-Gotha, prema njemačkom vojvodstvu odakle potječu njegov djed, princ Albert, muž kraljice Victorije.

Kao novi, više “britanski” naziv obitelji, izabran je Windsor, po dvorcu Windsor, jednoj od glavnih rezidencija britanske kraljevske obitelji i simbolu britanske povijesti i kraljevstva već stoljećima. Dvorac Windsor, smješten u Berkshireu u Engleskoj, je najduže okupirani dvorac u Europi i jedan je od glavnih radnih sjedišta kraljice.

Ovaj potez bio je dio šire strategije da se britanska kraljevska obitelj predstavi kao isključivo britanska, uklanjajući sve izražene veze s Njemačkom u trenutku kada su se oba naroda našla na suprotnim stranama rata. Osim promjene imena obitelji, promijenjena su i imena svih titula koje su sadržavale njemačke elemente.

Od tada pa sve do danas, “Windsor” ostaje prezime britanske kraljevske obitelji, a kasnije, 1960. godine, kraljica Elizabeta II i princ Philip odlučili su da će njihovi potomci, koji nemaju kraljevske titule, nositi prezime Mountbatten-Windsor, kombinirajući prezime princa Philipa s prezimenom kraljevske obitelji.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button