Putovanja

Čarolija Botswane: Neotkriveni dragulj južne Afrike

Očaravajući divlji krajolici, ljubazni stanovnici i izuzetni primjeri očuvanja prirode čine Bocvanu jedinstvenom destinacijom koju svaki ljubitelj prirode i avantura treba posjetiti. Ako se pripremate za prvo putovanje u ovu slikovitu zemlju, donosimo vam sve informacije koje će vam pomoći da isplanirate nezaboravan odmor.

Kako doći do Bocvane

Većina putnika dolazi zrakoplovom i to preko glavnog međunarodnog aerodroma Sir Seretse Khama u glavnom gradu Gaboroneu. Osim Gaboronea, važan je i Međunarodni aerodrom Maun koji služi kao glavna točka za one koji planiraju posjet Delta Okavango i sjevernim parkovima. Direktna povezanost postoji uglavnom iz južnoafričkih gradova poput Johannesburga i Cape Towna, a kompanije kao što su Air Botswana, South African Airways te nekoliko regionalnih aviokompanija pružaju dobre veze.

Prijevoz unutar zemlje

Po dolasku, najpopularnije opcije za prijevoz su unajmljivanje automobila ili korištenje lokalnih aviokompanija za unutarnje letove u zemlji. Ceste su generalno u dobrom stanju, ali ako planirate istraživati nacionalne parkove poput delte Okavanga, preporuča se 4×4 vozilo. Također su dostupni organizirani safari i ture koje obično uključuju prijevoz.

Smještaj

Od luksuznih safari kampova do pristupačnih gostinjskih kuća, Botswana nudi raznolike opcije smještaja. Preporuča se unaprijedna rezervacija, naročito tijekom turističke sezone (suha sezona od svibnja do listopada), kada posjetitelji dolaze da bi promatrali divlje životinje.

Jezik i kultura

Engleski je službeni jezik, što olakšava komunikaciju s lokalnim stanovništvom i u turističkim područjima. Setswana je također široko korišten jezik. Botswana je poznata po svojoj mirnoj političkoj klimi i ljubaznim ljudima koji će vam često uz osmijeh pružiti pomoć.

Što vidjeti i raditi

  • Delta Okavango: Priuštite si safari u najvećem unutarnjem deltijskom sustavu na svijetu, domu velikog broja vrsta ptica, riba, sisavaca i reptila.
  • Chobe Nacionalni Park: Poznat po velikoj populaciji slonova, Chobe je mjesto koje ne smijete propustiti.
  • Moremi Game Reserve: Ovo zaštićeno područje nudi jedan od najboljih safarija u Africi s raznolikim ekosustavom.
  • Tsodilo Hills: Upoznajte UNESCO-vu svjetsku baštinu koja se smatra “Louvreom” Sahare s tisućama stijena i slikovitim pejzažima.
  • Makgadikgadi Pans: Posjetite jedne od najvećih slanih ravnica na svijetu i iskusite nezaboravne zalaske sunca.
  • Tuli Block: Divljina koja graniči s Južnom Afrikom i Zimbabveom, dom rijetkih životinjskih vrsta i arheoloških nalazišta.
  • Kgalagadi Transfrontier Park: Zajednički park Bocvane i Južne Afrike, savršen za promatranje predatora i pustinjskih pejzaža.

Savjeti za sigurnost i zdravlje

Botswana ima status visokog rizika za malariju u određenim područjima, stoga se posavjetujte sa svojim liječnikom za potrebne preventivne mjere i cijepljenja. Izbjegavajte piće vode iz slavine i držite se flaširane vode.

Valuta

Valuta je botswanska pula (BWP), a preporučuje se korištenje lokalne valute za većinu transakcija. Banke i bankomati široko su dostupni u gradovima.

Zaključak

Botswana je dragulj južne Afrike koji nudi netaknutu prirodu i jedinstvene doživljaje divljine. Njezina posvećenost očuvanju prirode i divlje životinje čine ju idealnim mjestom za one koji traže autentičan safari i bijeg od užurbanog života. Pripremite se za avanturu života i uživajte u svakom trenutku u ovoj predivnoj zemlji. Dobrodošli u Bocvanu!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button