Vijesti

Francuska uvodi inovativnu željezničku kartu po povoljnoj cijeni od 49 eura za mlade

Francuska se priprema za lansiranje revolucionarne željezničke karte ovog ljeta, ciljajući na poboljšanje mobilnosti mladih osoba uz izuzetno povoljan mesečni trošak. Modelirano po uzoru na popularnu njemačku ponudu zvanu Deutschlandticket, ova inicijativa će omogućiti putnicima mlađim od 27 godina neograničen pristup većini željezničke mreže zemlje tijekom srpnja i kolovoza po cijeni od 49 eura mjesečno.

Ovaj potez, dio šireg napora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promociju ekološki prihvatljivog i dostupnog javnog prijevoza, uslijedilo je nakon niza pregovora i dogovora sa svim francuskim regijama, istaknuo je ministar transporta Patrice Vergriete u intervjuu za francusku novinsku agenciju AFP.

Nova karta omogućit će korisnicima neograničeno putovanje na TER regionalnim vlakovima te intercity vozovima, međutim, brzi TGV vlakovi neće biti uključeni u ponudu. Očekuje se da će ova olakšica privući oko 700.000 korisnika, postavši sastavni dio ljetnih planova mnogih francuskih mladih.

Inspiracija za francusku željezničku kartu proizašla je iz uspjeha sličnog programa u Njemačkoj koji je privukao preko tri milijuna korisnika. Macronov početni prijedlog bio je kreirati sličnu propusnicu koja bi obuhvatila neograničeno putovanje kroz različite oblike lokalnog i regionalnog javnog prijevoza. Iako je krajnji rezultat predstavlja skromniju verziju, očekuje se da će 49-euro kartu dočekati s entuzijazmom mladi koji traže ekonomičan i praktičan način za ljetna putovanja kroz zemlju.

Francuska time jača svoj transportni sustav kao primjer održivosti i pristupačnosti, u duhu europskih zemalja koje se sve više okreću inovativnim rješenjima za javni prijevoz kako bi potaknule ekološki osviješteno putovanje i olakšale svakodnevni život svojih građana.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button