Vijesti

Grčki turistički sektor otvara vrata turskim posjetiteljima u sklopu nove vizne inicijative

Grčki turistički sektor otvara vrata turskim posjetiteljima u sklopu nove vizne inicijative

U potezu koji bi mogao biti značajan korak prema ublažavanju dugogodišnjih regionalnih tenzija, Grčka je najavila novi program koji omogućava turskim državljanima da posjete deset njenih otoka. Ova inovativna vizna shema, koja stupa na snagu ove sedmice, mogla bi se također pozitivno odraziti na odnose između Grčke i Turske u kontekstu kompleksnog ‘kiparskog pitanja’.

Predstavnici turističkog sektora Rodosa, jednog od popularnih grčkih otoka, svečano su otvorili novi vizni centar namijenjen isključivo turskim turistima. Viza ograničenog pristupa, koja će biti dostupna po cijeni od 60 eura, omogućit će posjetiteljima jednotjedni boravak na otocima bez zahtjeva za redovnim šengenskim vizama.

Zemlje članice NATO-a, Grčka i Turska, nadomeštaju morske granice, prava na minerale Egejskog mora i pristup Kipru. U 2022. godini pokrenute su inicijative za poboljšanje bilateralnih odnosa, posebice u trgovini i turizmu. Obznanjeno je da u vizni program uključeni otoci Lezbos, Limnos, Hios, Samos, Leros, Kalimnos, Kos, Simi i Kastelorizo, kao i dodatni otoci koji se očekuju u junu, leže na svega nekoliko milja od turske obale.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis planira uzvratiti posjet turskom predsjedniku sljedećeg mjeseca, nadovezujući se na Erdoganovu posjetu Atini prošlog decembra, gdje su se lideri saglasili o bilateralnim sporazumima. Mitsotakis je izjavio preko društvenih mreža da će ekspresna viza biti izdavana tijekom cijele godine, što ukazuje na strategiju kojom se želi promovirati turizam tijekom manje prometnih sezona, pružajući značajnu podršku lokalnim gospodarstvima.

Proces dobivanja vize uključuje provjeru putovnice i biometrijsku registraciju, izvodit će se u grčkim lukama koje su dio programa, a putnici će nakon toga moći uživati u ugođaju grčkih otoka. Međutim, grčke vlasti su naglasile da ova viza ne omogućuje daljnja putovanja unutar EU bez odgovarajuće dokumentacije.

Dugo vremena Turska traži olakšano putovanje svojih građana prema EU zemljama u zamjenu za jačanje suradnje, posebice u pitanjima ilegalne imigracije. Sa industrijom turizma koja je ključna za grčko gospodarstvo, ovakvi potezi će sigurno dodatno ojačati grčku ekonomiju koja je samo prošle godine ugostila više od 32 milijuna posjetitelja, generirajući prihod od oko 20,5 milijardi eura.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button