Da li ste znali?

Hobotnice, fascinantna morska bića sa tri srca

Hobotnice i lignje, pripadnici fascinantne skupine mekušaca poznate kao cefalopodi, imaju neobičan i složen kardiovaskularni sustav koji se izrazito razlikuje od onoga kod ljudi i većine ostalih životinja. Unutar njihovih tijela pulsira čak tri srca, koja su dizajnirana da udovolje njihovim jedinstvenim fiziološkim potrebama.

Središnje ili sustavno srce hobotnica i lignji odgovorno je za cirkulaciju “krvi” – koja je u njihovom slučaju bogata bakrom i plavo je boje zbog hemocianina – kroz cijelo tijelo. To srce pumpa krv kroz njihov organski sustav, opskrbljujući mozak, mišiće i ostale organe kisikom i hranjivim tvarima te uklanja metaboličke otpadne tvari.

Za razliku od sustavnog, koje služi cijelom tijelu, ostala dva srca, poznata kao škržna srca, posvećena su isključivo škrgama. Njihova primarna uloga je usisavanje krvi iz tijela i njezino pumpanje kroz škrge gdje se obogaćuje kisikom. Jedno srce pumpa krv u jednu škržnju, drugo u drugu, čime se optimizira proces prijenosa kisika unutar tijela cefalopoda.

Zajedničkim radom, ova tri srca omogućuju hobotnicama i lignjama da održavaju visoku razinu aktivnosti i izdržljivost, što je ključno za njihov ponekad grabežljiv, a ponekad izbjegavajući način života. Osim toga, kroz ovaj učinkoviti sustav, mogu brzo promijeniti boju tijela – što je važno za kamuflažu i komunikaciju.

Ovaj izuzetni kardiovaskularni sustav je samo jedna od brojnih adaptacija koje čine hobotnice i lignje jednim od najzagonetnijih i najinteligentnijih organizama u morskom svijetu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button