Vijesti

Jadranska obala vodeća po broju internetskih rezervacija u Europi prošlog ljeta

Jadran prošlo ljeto imao je najviše internet rezervacija u Europi. Nakon Jadranske Hrvatske, koja je u tri ljetna mjeseca imala 23,7 miliona noćenja, slijedi španska regija Andaluzija sa 14 miliona noćenja te francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala sa 12,2 miliona noćenja.

Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija regija u Europskoj uniji za kratkoročni najam smještaja rezerviranog putem online platformi u trećem tromjesečju prošle godine, objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

Putem internet platformi od jula do kraja septembra 2023. u priobalnom dijelu Hrvatske rezervirano je 23,7 miliona noćenja. Nakon Jadranske Hrvatske slijedi španska regija Andaluzija sa 14 miliona noćenja te francuska regija Provansa-Alpe-Azurna obala sa 12,2 miliona noćenja.

Podaci Eurostata odnose se na NUTS2 regije, administrativna područja u Europskoj uniji koja se koriste za statističke svrhe i najčešće se ne poklapaju sa stvarnim regionalnim ustrojem unutar država članica. Hrvatska je podijeljena na četiri takve regije: Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb.

Postoje tri nivoa NUTS regija u Uniji: NUTS1 mogu imati između tri i sedam miliona stanovnika, NUTS2 između 800.000 i tri miliona i NUTS3 između 150 i 800.000 stanovnika.

Među 20 najpopularnijih NUTS2 regija, u trećem tromjesečju prošle godine, šest je francuskih, po pet španskih i italijanskih, dvije grčke i po jedna hrvatska i portugalska.

Prema podacima Eurostata, tokom 2023. gosti su ostvarili 678,6 miliona noćenja u smještaju za kratkoročni najam u EU rezerviran putem Airbnba, Bookinga, Expedia Group ili TripAdvisora. To je za 13,8 posto više nego u prethodnoj 2022. godini.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button