Vijesti

Povećanje Cijena Diktira Prvomajske Proslave: Janje do 345 KM!

Dok mnogi građani Bosne i Hercegovine prvomajske praznike koriste za kratka putovanja po Evropi i dalje, veliki broj njih ostaje odan tradiciji proslave Praznika rada u prirodi. Popularna izletišta uz rijeke, jezera i na planinama postaju centri okupljanja uz roštilj i janjetinu na ražnju.

Visoke Cijene Prete da Umanje Tradicionalno Veselje

Ovogodišnje cijene na tržištu sugeriraju da će prvomajska trpeza biti najskuplja dosad. Cijena janjetine, na primjer, kreće se od 23 do 25 KM po kilogramu, a prosječna cijena janjeta od 15 kilograma dostiže 345 KM. Uvoz mesa dodatno utiče na cijene, čineći janjetinu još skupljom, gdje kilogram u mesnicama može koštati do 30 KM.

Cijene Roštiljskih Delikatesa Takođe Rastu

Ne zaostaju ni cijene drugih vrsta mesa i roštiljskih proizvoda. Cijene ćevapa su u prosjeku više za dvije KM po kilogramu u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene sudžukica, pilećih bataka i telećih ražnjića takođe u porastu.

Povećanje Cijena Povrća

Povrće, koje je popularan dodatak roštilju, takođe bilježi rast cijena. Kilogram gljiva sada košta 9 KM, što je povećanje od 2 KM u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene mladog luka, svježeg paradajza i paprika takođe u porastu.

Generalni Pregled Inflacije

Prema poslednjim statističkim podacima, cijene u februaru ove godine bile su za 12,9% više u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, sa posebnim naglaskom na hranu i bezalkoholna pića, gdje je zabilježen porast od 20,8%. Potrošačka korpa u martu iznosila je skoro 3.000 KM, s gotovo polovinom troškova usmjerenim na hranu.

Cijene Pića Takođe Variraju

Kada je riječ o pićima, cijene gaziranih sokova kreću se od 2 KM naviše, uz ponudu posebnih pakovanja u limenkama po cijeni od šest KM za šest komada.

Ovi podaci ukazuju na to da će i ove godine prvomajski praznici za mnoge biti prilika za uživanje, ali uz znatno veće troškove nego ikada prije.

Povezani članci

2 Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button