Savjeti

Kako koristiti ocat u vešu za uklanjanje mirisa i još mnogo toga

Korištenje octa u vešu može biti izvanredno rješenje za svježiju, mekšu i svjetliju odjeću — na prirodan način. Ako još niste probali ocat u svakodnevnom pranju, možda propuštate jednostavnu, ali efikasnu tehniku.

Da li je sigurno staviti ocat u veš?

Kako koristiti ocat u vešu

Prije nego što počnete koristiti ocat za svaki problem u vešu, važno je znati nekoliko stvari — prije svega, kako i kada dodati ocat u vaše pranje. Pogledajte ispod za specifične izazove i uputstva koja su vam potrebna.

Za uklanjanje plesni i drugih mirisa

Ocat je izvrsno rješenje za uklanjanje neprijatnih mirisa, uključujući i miris plesni. Jednostavno dodajte šolju destilovanog bijelog octa u ciklus ispiranja vaše mašine za veš. Ocat će neutralisati mirise bez oštećenja tkanina.

Za omekšavanje tkanine

Umjesto komercijalnih omekšivača, koristite ocat koji prirodno omekšava tkaninu. Dodajte pola šolje octa u ciklus ispiranja i vaša odjeća će biti mekša.

Za uklanjanje mrlja

Za tvrdokorne mrlje, ocat može biti koristan. Nanesite malo octa direktno na mrlju prije pranja, ili dodajte šolju octa u ciklus pranja kako biste pomogli u uklanjanju mrlja.

Za čišćenje veš mašine

Veš mašina takođe može imati koristi od octa. Povremeno dodajte dve šolje bijelog octa u praznu veš mašinu i pokrenite normalan ciklus na visokoj temperaturi kako biste očistili i osvježili mašinu.

Za posvjetljivanje ili izbjeljivanje odjeće

Dodajte pola šolje bijelog octa u ciklus ispiranja kako biste posvijetlili boje i poboljšali bijelu boju vaše odjeće.

Kada ne treba koristiti ocat u vešu?

S izbjeljivačem

Nikada ne miješajte ocat s hlornim izbjeljivačem. Kombinacija može stvoriti otrovne pare koje mogu biti smrtonosne ako se udahnu u velikim količinama. Uvijek koristite ove proizvode odvojeno.

S sodom bikarbonom

Ocat i soda bikarbona neutrališu jedno drugo, stoga ih nikada ne dodajte zajedno u veš. Možete dodati sodu bikarbonu u ciklus pranja, a ocat u ciklus ispiranja, ali nikako ne istovremeno.

Prilikom pranja sportske odjeće

Iako ocat može neutralisati mirise na sportskoj odjeći, treba ga koristiti vrlo štedljivo zbog prisutnosti sintetičkih vlakana kao što su najlon i elastin koji mogu oslabiti. Umjesto toga, razmislite o dodatnom ispiranju bez octa.

S ovim savjetima, vaš veš može postati čistiji, svježiji i ljepši, uz malo pomoći iz prirode!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button