Da li ste znali?

Kako Supermarketi Čuvaju Jabuke Svježima Do Godinu Dana? – Proces Skladištenja Voća

Jabuke, jedno od najomiljenijih voćki na našim stolovima, obilježavaju jesen kao svoje glavno godišnje doba žetve. Nakon što se ubere sa grančica, započinje njihovo dugotrajno putovanje od voćnjaka do vaše trgovine. Kako bi se osigurala njihova svježina i produljila trajnost, postoji pažljivo konstruiran proces koji nam omogućava da u bilo kojem dijelu godine uživamo u ovom hrskavom voću.

Nakon berbe, jabuke se premazuju jestivim voskom, koji ne samo da im dodaje sjaj i vizualnu privlačnost, već ih i štiti od vanjskih utjecaja, spriječavajući gubitak vlage i produljujući im rok trajanja. Nakon premazivanja voskom, jabuke se suše vrućim zrakom da bi se osiguralo brzo stvrdnjavanje voštane zaštite.

Najfascinantniji dio procesa je hlađenje. Jabuke se skladište u hermetički zatvorenim komorama s kontroliranom atmosferom, gdje su vrijednosti kisika i ugljičnog dioksida pažljivo podešene kako bi se usporio proces sazrijevanja. Temperature se održavaju blizu točke zamrzavanja, ali bez da se voće zamrzne, stvarajući time specifičnu vrstu „hibernacije“ za jabuke. Uz to, etilen, plin koji voće prirodno proizvodi i koji ubrzava zrenje, se reducira ili uklanja kako bi se inhibirao proces sazrijevanja.

Tijekom mjeseci, pa čak i do godinu dana, jabuke mogu ostati u ovako kontroliranim uvjetima, očuvavši veći dio svoje teksture i okusa. Kad dođe vrijeme prodaje, jabuke se izvlače iz skladišnih komora i šalju u supermarkete gdje su spremne za konzumaciju.

Dakle, iako jabuka koju držite u ruci možda nije baš “svježe ubrana”, ona je prošla kroz impresivan proces znanstvenog i tehnološkog pomaka koji nam omogućava da uživamo u ovom omiljenom voću tijekom cijele godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button