Da li ste znali?

Najkraći rat u istoriji trajao je 38 minuta

Anglo-Zanzibarski rat, koji se dogodio 27. kolovoza/augusta 1896. godine, poznat je kao najkraći zabilježeni rat u povijesti. Sukob je započeo kada je pro-britanski sultan Hamad bin Thuwaini iznenada preminuo, a na prijestolje Zanzibara se popeo sultan Khalid bin Barghash, čije je ustoličenje izvedeno bez odobrenja i podrške Britanaca.

Britanija, koja je u to vrijeme bila kolonijalna sila s velikim utjecajem na područje Zanzibara, zahtijevala je da se Khalid povuče i omogući imenovanje prijestolonasljednika kojeg oni odobre. Međutim, Khalid se usprotivio i okupio svoje snage u i oko svog dvorca u Stone Townu, glavnom gradu Zanzibara.

Kako bi pokazali svoju odlučnost i reafirmirali svoj položaj zaštitnika otoka, Britanci su okupili svoje ratne brodove oko luke Stone Towna i postavili ultimatum sultanu Khalidu. Kad ultimatum nije uvažen, započeli su bombardiranje sultanove palače i drugih ključnih ciljeva.

Bitka, ako se uopće može nazvati pravom bitkom, trajala je svega 38 minuta. Britanska pomorska snaga bila je daleko superiornija u odnosu na sultanove snage te su nakon kratkog vremena sultanove obrambene pozicije bile uništene, a sultan Khalid bio je prisiljen bježati.

Ovo kratko ali intenzivno oružano sukobljavanje završilo je britanskom pobjedom i instalacijom prijestolonasljednika pod britanskom kontrolom. Anglo-Zanzibarski rat, iako zaboravljena fusnota u kolonijalnoj povijesti, ostaje zabilježen kao najkraći rat koji se ikada vodio.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button