Putovanja

Najvažnije znamenitosti Albanije

Albanija je zemlja smještena na Balkanu koja nudi mnoštvo atraktivnih znamenitosti za posjetitelje, posebno one zainteresirane za povijest, prirodu i kulturu. Evo popisa nekih od najvažnijih znamenitosti u Albaniji:

 1. Butrint – Drevni grad koji je UNESCO-va svjetska baština, s različitim ruševinama koje datiraju iz raznih povijesnih era, uključujući grčku, rimsku, bizantsku i venecijansku.
 2. Gjirokastër – Ovaj povijesni grad također je na UNESCO-vom popisu i poznat je po svom jedinstvenom osmanskom stambenom arhitektonskom stilu s mnogim sačuvanim kućama i tvrđavom koja dominira gradom.
 3. Berat – Još jedan grad UNESCO-ve svjetske baštine, zvan “Grad tisuću prozora” zbog svog prepoznatljivog arhitektonskog stila. Grad ima brojne muzeje i povijesne građevine.
 4. Durrës – Grad na obali s jednom od najvećih rimskih amfiteatara na Balkanu, kao i povijesnom gradskom jezgrom i lijepim plažama.
 5. Sarandë – Popularno ljetovalište na albanskoj rivijeri, s kristalno čistim vodama Jadranskog mora i blizinom arheoloških lokacija kao što je Butrint.
 6. Tirana – Glavni grad Albanije, gdje se nalaze Nacionalni povijesni muzej, umjetnička galerija, te brojne kafiće i restorane u živopisnom centru grada.
 7. Kruja – Srednjovjekovni grad koji je bio centar albanske otpornosti protiv Osmanskog Carstva pod vođstvom nacionalnog heroja Skenderbega. U gradu se nalazi muzej Skenderbega i stara tvrđava.
 8. Apollonia – Važno arheološko područje s ostatcima antičkog grčkog grada i impresivnim amfiteatrom.
 9. Shkodra – Jedan od najstarijih gradova u Europi, nadomak gorgeous Shkodra Lake i prekrasne tvrđave Rozafa.
 10. Llogara Pass – Planinski prevoj koji pruža nevjerojatne poglede na Jadransko more i prelazak između mora i planinske klime.
 11. Thethi i Valbona – Dva seoska planinska sela u sjevernoj Albaniji, koja služe kao polazišne točke za neke od najboljih planinarskih staza u zemlji.
 12. Plaže na albanskoj rivijeri – Albanija ima prekrasnu obalu s nekim od najljepših i najmanje razvijenih plaža u Europi, uključujući plaže u Ksamilu, Himare, Dhermi i Vlorë.

Osim navedenih, Albanija je dom brojnim prirodnim ljepotama, uključujući planine, rijeke, jezera i nacionalne parkove, kao što su Nacionalni park Valbona, Nacionalni park Llogara i Nacionalni park Thethi, koji nude predivne prirodne prizore i mogućnosti za aktivnosti u prirodi, kao što su planinarenje, biciklizam i rafting.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button