Putovanja

Otkrijte Zimbabve: Fascinantno putovanje u srce Afrike

Zimbabve je zemlja koja odiše poviješću, kulturom i jednim od sedam prirodnih svjetskih čuda – Viktorijinim slapovima. Ako ste spremni za avanturu u zemlji bogate divljine, gostoljubivih ljudi i nezaboravnih pejzaža, evo svega što trebate znati za vaš prvi posjet Zimbabveu.

Kako doći do Zimbabvea

Glavni ulaz u Zimbabve za međunarodne putnike je preko Međunarodnog aerodroma Harare, koji je najveći u zemlji. Druga važna zračna luka je Viktorijina slapova, blizu istoimenog grada koji služi kao pristupna točka za taj prirodni fenomen. Zračne kompanije poput South African Airways, Ethiopian Airlines, i Air Zimbabwe nude letove iz različitih dijelova svijeta.

Prije nego što krenete na put, provjerite potrebne putne dokumente i vizne zahtjeve. Mnogi posjetitelji moraju unaprijed dobiti vizu, ili ju mogu dobiti po dolasku, ovisno o državljanstvu.

Prijevoz unutar zemlje

Nakon što sletite, preporuča se korištenje unaprijed dogovorenog transfra ili taxi usluga. Ukoliko planirate samostalno putovanje, unajmljivanje automobila je mogućnost, ali budite spremni na nerazvijene ceste u ruralnim područjima. Interni letovi su dostupni za veće destinacije poput Viktorijinih slapova, Bulawaya i Hararea.

Smještaj

Zimbabve nudi veliki izbor smještaja – od luksuznih safari logora i lodgea do pristupačnih hostela i kampova. Napravite rezervacije unaprijed, posebno tijekom turističke sezone u blizini popularnih turističkih destinacija poput Viktorijinih slapova.

Jezik i kultura

Engleski je službeni jezik i široko se koristi u cijeloj zemlji, posebice u urbanim područjima i turističkim atrakcijama. Shona i Ndebele su lokalni jezici. Zimbabveani su poznati po svojoj ljubaznosti i gostoljubivosti, te će vam rado pomoći u istraživanju njihove zemlje.

Što vidjeti i raditi

  • Viktorijini slapovi: Posjetite očaravajuću prirodnu čudo svijeta, gdje će vas zadiviti moćni vodopadi i prilike za avanturu, kao što su rafting, bungee jumping i letove na zipline-u.
  • Nacionalni park Hwange: Ovo je najveći nacionalni park u Zimbabveu gdje možete doživjeti safari i vidjeti veliku petorku Afrike u njihovom prirodnom staništu.
  • Nacionalni park Mana Pools: Uživajte u kanu safarijima i pješačkim safarijima u parku koji je pod UNESCO-vom zaštitom.
  • Velika Zimbabve Ruins: Posjetite ove fascinantne povijesne ruševine koje su nekad bile centar Kraljevstva Munhumutapa.
  • Matobo National Park: Park je poznat po svojim granitnim kopjima i stijenama, kao i po bogatom povijesnom naslijeđu.
  • Eastern Highlands: Planinski lanac koji pruža prekrasan pogled na krajolik i priliku za planinarenje, ribolov i opuštanje.

Savjeti za sigurnost i zdravlje

Dok Zimbabve generalno spada u sigurnije afričke zemlje, uvijek je dobro slijediti temeljne mjere opreza i informirati se o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji. Također, posavjetujte se s liječnikom u vezi s cijepljenjima i zaštitom od malarije.

Valuta

Zimbabveanski dolar je službena valuta, ali američki dolari, južnoafrički rand i druge strane valute često se koriste. Provjerite unaprijed koja se valuta najviše koristi u području koje planirate posjetiti, i budite spremni za gotovinska plaćanja.

Zaključak

Sa svojim veličanstvenim prirodnim ljepotama i bogatom poviješću, Zimbabve vam može pružiti putovanje koje mijenja perspektivu i obogaćuje vaš život. Upustite se u avanturu s otvorenim srcem i umom, i dopustite da vas Zimbabve obori s nogu. Spremni? Zimbabve vas čeka!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button