Zdravlje

Povišeni Bilirubin: Znak Problema s Dva Organa u Tijelu

Povišene razine bilirubina u krvi, stanje poznato kao hiperbilirubinemija, mogu imati različite posljedice na organizam, ovisno o razini povišenja i trajanju stanja. Bilirubin je žuti pigment koji nastaje razgradnjom hemoglobina iz crvenih krvnih stanica. Normalno se bilirubin obrađuje u jetri, gdje se konjugira i potom izlučuje u žuči. Fokusirat ćemo se na utjecaj povišenih razina bilirubina na jetru i mozak:

  1. Jetra: Jetra je ključni organ za metabolizam bilirubina, a hiperbilirubinemija može biti pokazatelj bolesti ili disfunkcije jetre. Kada su razine bilirubina povišene zbog bolesti jetre, može doći do niza simptoma:
  • Ikterus, ili žutica, je stanje u kojem koža i bjeloočnice poprime žutu boju uslijed nakupljanja bilirubina.
  • Mokraća može postati tamno obojena budući da će se više konjugiranog bilirubina filtrirati kroz bubrege.
  • Izmet može postati svijetliji jer manje bilirubina ulazi u crijeva.
  • Postoji mogućnost razvoja svrbeža kože (pruritus), zbog taloženja bilirubinskih soli u koži.
  • Oštećenje jetre može prouzrokovati opću slabost, umor i probleme s probavom zbog nedostatka proizvodnje žuči koje je potrebno za probavu masti.
  1. Mozak: Opasnost od visokih razina bilirubina posebno je izražena kod novorođenčadi s stanjem poznatim kao neonatalna hiperbilirubinemija ili neonatalna žutica, koja može voditi do teškog neurološkog stanja poznatog kao kernikterus ako se ne liječi pravovremeno.
  • Kernikterus je uzrokovan taloženjem nekonjugiranog bilirubina u moždanom tkivu, budući da žutica kod novorođenčadi pretežito uključuje nekonjugirani bilirubin. Ako se ne liječi, bilirubin može oštetiti mozak i dovesti do trajnih oštećenja, uključujući cerebralnu paralizu, gluhoću, problemi s vidom ili intelektualne teškoće.
  • Kod odraslih, visoki bilirubin rijetko prodire kroz zaštitnu barijeru mozga. Međutim, u određenim slučajevima može doći do encefalopatije povezane sa zatajenjem jetre, gdje se poremeti funkcioniranje mozga zbog ozbiljnih problema s jetrom.

Dakle, posljedice povišenih razina bilirubina su ozbiljne i mogu utjecati na različite sustave i funkcije u tijelu. Potrebno je obratiti pažnju na simptome i tražiti odgovarajuće medicinsko liječenje kako bi se izbjegle dugoročne komplikacije.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button