Zdravlje

Šta su akne?

Akne su upalni poremećaj kože koji se manifestira u obliku crvenih upaljenih bubuljica, mitesera i bijelih glavica, a često se pojavljuju na licu, vratu, prsima i leđima. Iako su akne najčešće vezane uz adolescentno doba, mogu se javiti i u odrasloj dobi.

Simptomi akni uključuju vidljive lezije na koži koje mogu biti bolne ili osjetljive na dodir. Uz to, kod nekih ljudi mogu ostaviti ožiljke ili hiperpigmentaciju nakon što akne izliječe.

Vrste akni

Postoji nekoliko vrsta akni, koje se obično kategoriziraju prema težini:

 1. Neupalne akne:
 • Miteseri (komedoni) – crne točkice koje nastaju kada se pora djelomično blokira mrtvim stanicama kože i sebumom (prirodno ulje kože).
 • Bijele glavice – male, zatvorene izbočine ispunjene sebumom i mrtvim stanicama kože.
 1. Upalne akne:
 • Papule – malene, crvene i upaljene lezije koje su osjetljive na dodir.
 • Pustule – crvene lezije s bijelim vrhovima punjeni gnojem.
 • Noduli – čvrsti, bolni čvorići koji se nalaze duboko ispod površine kože.
 • Ciste – bolne, ispunjene gnojem izbočine ispod kože koje mogu ostaviti ožiljke.

Tretmani akni

Tretmani akni variraju ovisno o težini i vrsti akni, a mogu uključivati:

 • Topički tretmani (za nanošenje na kožu):
 • Preparati koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu često se preporučuju za blage do umjereno teške akne zbog svojih antibakterijskih i keratolitičkih svojstava.
 • Retinoidi, derivati vitamina A, mogu pomoći u smanjenju zastoja u porama i obično su indicirani za umjerene do teške akne.
 • Antibiotici u kremama ili losionima mogu se propisati za smanjenje upale i borbu protiv bakterija.
 • Oralni tretmani:
 • Oralni antibiotici se ponekad koriste za tretiranje umjerenih do teških upalnih akni.
 • Kontracepcijske pilule mogu pomoći ženama s aknama, regulirajući hormone koji mogu pogoršati akne.
 • Izotretinoin je moćan lijek koji se koristi za liječenje teških oblika akni, obično kada drugi tretmani nisu učinkoviti.
 • Terapije svjetlom:
 • Plavo ili crveno svjetlo terapija ili fotodinamička terapija može ukazati na smanjenje upalnih lezija akni.
 • Proceduralni tretmani:
 • Profesionalno čišćenje lica, kemijski pilinzi, i mikrodermabrazija mogu biti korisni za određene tipove akni.
 • Injekcije steroida u nodularne ili cistične lezije mogu smanjiti upalu i ubrzati zacjeljivanje.

Važno je napomenuti da liječenje akni može zahtijevati vrijeme i strpljenje, te često postupci zahtijevaju nekoliko tjedana ili mjeseci da bi se vidjeli značajni rezultati. Također, neki tretmani mogu izazvati nuspojave i nadraženost kože, stoga je ključno savjetovanje s dermatologom pri odabiru prave terapije.

Prevencija akni

Iako nije uvijek moguće u potpunosti spriječiti akne, pridržavanje određenih smjernica može pomoći u smanjenju njihovog pojavljivanja i ozbiljnosti:

 • Redovito čišćenje kože blagim sredstvima za čišćenje dva puta dnevno.
 • Izbjegavanje agresivnog ribanja kože koje može nadražiti.
 • Koristite kozmetičke proizvode koji ne začepljuju pore (non-comedogenic).
 • Izbjegavajte stiskanje ili cijeđenje akni kako ne bi došlo do ožiljaka ili daljnje infekcije.
 • Održavajte uravnoteženu prehranu i pijte puno vode.

Imajte na umu da akne mogu također biti povezane sa psihološkim stresom, stoga je važno brinuti se o mentalnom zdravlju i potražiti podršku ako akne negativno utječu na samopoštovanje ili emocionalno stanje.

Akne kod adolescenata gotovo uvijek su rezultat kompleksnog interakcija više faktora koji uključuju hormonalne promjene, genetiku, upalne procese te vanjske i unutarnje čimbenike okoliša. Evo nekoliko detaljnijih objašnjenja o uobičajenim uzrocima akni kod adolescenata:

Hormonske promjene

Pubertet je razdoblje značajnih hormonalnih promjena u tijelu, tijekom kojeg dolazi do povećanja razine androgena kod oba spola. Androgeni, posebno testosteron, stimuliraju proizvodnju sebuma, prirodnog ulja kože. Prekomjerna proizvodnja sebuma može dovesti do začepljenja pora, u kojima se nakupljaju mrtve stanice kože rezultirajući nastankom mitesera ili bijelih glavica. Također, sebum može poslužiti kao hranidbeni medij za bakterije koje inače naseljavaju kožu (kao što je Cutibacterium acnes), doprinoseći upalnom odgovoru i formiranju upaljenih akni.

Genetski faktori

Nasljednost također igra ključnu ulogu u sklonosti pojedinca prema aknama. Ako su roditelji imali akne tijekom adolescentne dobi, postoji veća vjerojatnost da će i njihova djeca patiti od akni.

Upalni procesi

Imunološki odgovor tijela na određene bakterije koje žive u porama kože može rezultirati upalom koja dovodi do crvenila, otekline i bolova karakterističnih za upalne akne. Ovaj odgovor je dio prirodnog obrambenog mehanizma tijela, ali može dovesti do problema kad postane pretjeran.

Vanjski čimbenici

Vanjski čimbenici koji mogu doprinijeti ili pogoršati akne uključuju:

 • Neodgovarajuću higijenu kože: Korištenje prekomjerno agresivnih sredstava za čišćenje kože može nadražiti kožu i potaknuti upalu.
 • Kozmetike koje začepljuju pore: Proizvodi koji nisu „non-comedogenic“ mogu dovesti do zastoja u porama.
 • Mehaničko nadraživanje kože: To uključuje različite aktivnosti, kao što su nošenje čvrstih odijela i prečesto dodirivanje lica, što može potaknuti ili pogoršati akne.
 • Promjene okoliša: Visoki stupnjevi vlage i zagađenje zraka također mogu doprinijeti nastanku akni.

Unutarnji čimbenici

Osim gore navedenih faktora, postoje i unutarnji čimbenici koji mogu utjecati na akne, kao što su:

 • Stres: Iako stres sam po sebi ne uzrokuje akne, studije su pokazale da stres može pogoršati akne kod osoba koje su već sklone toj bolesti kože.
 • Prehrana: Dokva znanstvene zajednice još uvijek raspravlja o učinku prehrane na akne, neka istraživanja sugeriraju da visok unos određenih namirnica (npr. onih bogatih jednostavnim šećerima) može pogoršati simptome akni.

Za mlade koji se suočavaju s aknama, važno je razumjeti da su akne čest i obično prolazni dio odrastanja. Pravilnim liječenjem i brigom o koži, većina adolescenata može se učinkovito nositi s aknama i smanjiti njihov utjecaj na svakodnevni život.

Prehrambeni faktori mogu igrati značajnu ulogu u pogoršanju simptoma akni. Iako prehrana neće nužno uzrokovati akne, određene vrste hrane mogu utjecati na hormone i upale u tijelu, što može potencijalno dovesti do veće proizvodnje sebuma i začepljenja pora. U nastavku je dat pregled prehrambenih faktora za koje postoji sumnja, ili su demonstrirano povezani, sa pogoršanjem akni.

Visokoglikemična hrana

Hrana s visokim glikemičkim indeksom (GI) brzo podiže razinu šećera u krvi, što može stimulirati tijelo da oslobodi više inzulina. Visoki inzulinski nivoi povećavaju proizvodnju androgenih hormona, koje, kako je već spomenuto, stimuliraju proizvodnju sebuma. Konzumacija hrane poput bijelog kruha, pekarskih proizvoda, nekih vrsta žitarica, slatkiša, tjestenine i riže, posebno ako su rafinirani, povezana je s pogoršanjem akni u nekim istraživanjima.

Mliječni proizvodi

Istraživanja pokazuju da mliječni proizvodi mogu biti povezani s pojavom i pogoršanjem akni, posebno kod adolescenata. Mlijeko sadrži inzulinu sličan rastući faktor 1 (IGF-1), koji može povećati proizvodnju sebuma. Također, u nekim slučajevima, hormoni i steroidi prisutni u mlijeku (posebice ako dolazi od krava tretiranih hormonima za rast) mogu doprinijeti hormonskom disbalansu u tijelu.

Omega-6 masne kiseline

Zapadnjačka prehrana obično sadrži visoke razine omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3 masne kiseline. Iako su omega-6 masne kiseline nužne za normalnu funkciju tijela, njihova prekomjerna konzumacija može potaknuti upalne procese. Ovo može pridonijeti upalama povezanima s aknama. Omega-6 masne kiseline nalaze se u mnogim biljnim uljima poput kukuruznog, suncokretovog i sojinog ulja, koje su česte u prerađenoj hrani.

Čokolada

Premda čokolada sama po sebi ne mora nužno uzrokovati akne, neka istraživanja ukazuju da može pogoršati stanje akni kod pojedinaca koji su skloni toj kožnoj bolesti. Doprinos čokolade u pogoršavanju akni nije potpuno razjašnjen, no pretpostavlja se da bi visoki sadržaj šećera i mliječnih proizvoda u nekim vrstama čokolade mogao biti faktor.

Brza hrana

Tipično visoka u kalorijama, mastima i rafiniranim ugljikohidratima, brza hrana može pogoršati akne u osjetljivih osoba. Osim što može sadržavati visoke razine omega-6 masnih kiselina, konzumacija brze hrane često je povezana s većim unosom hrane visokog glikemičkog indeksa.

Kako prehranom upravljati simptomima akni

Iako ovi prehrambeni faktori mogu pridonijeti pogoršanju akni, važno je zapamtiti da je svaka osoba jedinstvena te da određena prehrana može imati različite učinke na različite osobe. Stanje kože može se poboljšati usvajanjem prehrambenih navika koje uključuju:

 • Smanjeni unos prerađene hrane, posebno one bogate zasićenim masnoćama i šećerima
 • Povećanje unosa cijelih žitarica, voća i povrća, koje imaju niski GI
 • Umjerena konzumacija mliječnih proizvoda ili prijelaz na biljne alternative
 • Povećanje unosa omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u masnoj ribi, lanenom sjemenu i orasima, što može pomoći u smanjenju upala
 • Dovoljan unos vode, kako bi se potaknulo pravilno uklanjanje toksina iz tijela

Važno je naglasiti da promjene u prehrani trebaju biti dio sveobuhvatnog pristupa liječenju akni koji također uključuje adekvatnu njegu kože, lijekove ako je potrebno, kao i zdrav način života općenito. Kao i kod svih zdravstveno vezanih tema, optimalno je posavjetovati se s liječnikom ili dermatologom prije kreiranja plana tretmana akni.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button