Vijesti

Turisti u Veneciji će se suočiti sa visokim kaznama ako ne plate naknadu za borbu protiv prekomjernog turizma

Jednodnevni posjetitelji Venecije suočavaju se s visokim kaznama ako ne plate novu naknadu za borbu protiv prekomjernog turizma. Od kraja travnja 2024. godine, posjetitelji moraju platiti startninu od 5 eura za ulazak u povijesni centar grada lagune.

Oni koji ne plate bit će kažnjeni s 10 puta većom cifrom od ulaznice. Novi sustav plaćanja pokreće se kasnije ovog mjeseca kao pilot program. Startnina se neće naplaćivati posjetiteljima koji prenoće u povijesnom centru, jer već plaćaju boravišnu taksu. Svi koji stignu na glavne željezničke i autobusne stanice bit će podsjećeni na novi zahtjev, a stjuardi će pomoći onima koji još nisu preuzeli QR kod.

Gradonačelnik je naglasio da će svi bez potrebne dokumentacije biti kažnjeni iznosom od 50 do 300 eura, plus maksimalnom ulaznicom od 10 eura. Program ima za cilj smanjenje gužvi, poticanje dužih posjeta i poboljšanje kvalitete života stanovnika Venecije. Novčana naknada neće se naplaćivati osobama koje borave u Veneciji ili na venecijanskim otocima koji su izvan pilot programa. Naknada će biti testirana 29 dana, počevši od 25. travnja, i trajat će do sredine srpnja, od 8:30 do 16 sati. Registracija je moguća na web stranici www.cda.ve.it koja podržava pet jezika. Izuzeća će biti izdana iz različitih razloga, uključujući pristup gradu radi posla, škole ili medicinske njege, te osobama rođenim u Veneciji ili stanovnicima regije Veneto.

Venecija je uvela novu naknadu kako bi se bolje upravljalo prekomjernim turizmom i dobili precizniji podaci o broju posjetitelja. Pandemija je odgodila planove grada, ali sada je novi sustav naplate startnine postavljen kako bi se riješili problemi uzrokovani masovnim turizmom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button