Putovanja

Zašto je korištenje Turskih vozova najbolji način da vidite nevjerovatan krajolik zemlje

Putovanje Turskom željeznicom nudi jedinstveni pogled na zapanjujuće krajolike, od snježnih planinskih vrhova do mirnih obala jezera i živopisnih ruralnih naselja. U ovom postu, istražit ćemo pet izvanrednih vozova koji će vam omogućiti da doživite sve čari turskog pejzaža na potpuno novi način.

1. Turistički Dogu Express

Dogu Express nije samo voz; to je prozor u dušu Turske. Polazeći iz Ankare, ovaj voz pruža putnicima priliku da se dive prostranstvima Anadolije sve do grada Kars. Vožnja traje oko 24 sata, tokom koje možete videti zapanjujuće scene zaleđenih jezera, planinskih lanaca i stepa koje se protežu do horizonta. Zimski meseci posebno su magični, kada sneg prekrije pokrajine stvarajući čarobne pejzaže.

2. Van Lake Express

Van Lake Express idealan je za ljubitelje prirode i avanturiste. Ovaj voz povezuje grad Tatvan i grad Van, putujući pored obala jednog od najvećih slanih jezera na svetu, jezera Van. Putnici mogu uživati u pogledima na dramatične planine koje okružuju jezero, a usput mogu istražiti drevne armenske crkve i istorijska utvrđenja. Ovo putovanje nudi savršenu kombinaciju prirodne lepote i kulturnog bogatstva.

3. Karaelmas Tourism Express

Karaelmas Tourism Express vozi između Zonguldaka i Gökçebeya, prolazeći kroz jednu od najbogatijih regija Turske po pitanju prirodne i kulturne historije. Ovaj voz pruža priliku da vidite guste šume Crnog Mora, vijugave reke i tradicionalna turska sela sa autentičnom arhitekturom. Ovo putovanje je posebno značajno za one koji cijene mirniji i introspektivniji pristup putovanju.

4. Taurus Express

Taurus Express povezuje srednju Anadoliju sa južnom obalom Turske, presecajući planinski lanac Taurus. Ovo putovanje omogućava putnicima da iskuse kako se pejzaži mijenjaju od surovih planinskih terena do plodnih nizija i azurnih obala Mediterana. Vožnja kroz Taurus planine, sa njihovim impresivnim vrhovima i dubokim kanjonima, pruža putnicima nezaboravne prizore i izvanredne mogućnosti za fotografisanje.

5. Pamukkale Ekspresi

Pamukkale Ekspresi nudi direktan pristup jednom od najčudesnijih prirodnih fenomena u Turskoj—čuvenim kalcitnim terasama Pamukkalea. Ovaj voz iz Denizlija do Eskisehira pruža pogled na ruralnu Tursku sa poljima pamuka i tradicionalnim anadolskim naseljima. Poseta Pamukkaleu, koji je na UNESCO-voj listi svetske baštine, savršen je završetak ovog putovanja vozom.

Svako od ovih putovanja pruža putnicima priliku da dožive Tursku na autentičan i nezaboravan način. Putovanje vozom omogućava vam da uživate u pejzažima bez brige o navigaciji ili gužvama na putevima, ušuškani u udobnost vašeg vagona. Za one koji traže dublji uvid u kulturnu i prirodnu baštinu Turske, ovi vozovi nude idealan način da istražite i doživite pravo bogatstvo ove fascinantne zemlje.

Osnovne cijene putovanja

Trenutne cijene karata za vozove u Turskoj mogu varirati ovisno o sezoni, klasi vozova i dostupnim promocijama. Za najpreciznije informacije, uvijek je najbolje provjeriti direktno na službenoj stranici turskih željeznica ili kod ovlaštenih prodajnih agenata. Evo okvirnih cijena u turskim lirama za svaki od pomenutih vozova, bazirano na standardnoj klasi i jednosmjernim kartama:

1. Turistički Dogu Express

  • Cijena karte za Dogu Express između Ankare i Karsa obično se kreće oko 200-250 turskih lira po osobi za jednosmjernu kartu.

2. Van Lake Express

  • Za Van Lake Express, karte između Tatvana i Vana mogu koštati između 100-150 turskih lira, ovisno o klasi sjedišta i tipu vagona.

3. Karaelmas Tourism Express

  • Cijene za Karaelmas Tourism Express su slične, oko 100-150 turskih lira, s obzirom na relativno kratku rutu koju pokriva.

4. Taurus Express

  • Vožnja Taurus Expressom, koja pruža duže putovanje kroz različite geografske oblasti, može stajati između 150-300 turskih lira, u zavisnosti od dužine putovanja i klase komfora.

5. Pamukkale Ekspresi

  • Karte za Pamukkale Ekspres, koji povezuje Denizli i Eskisehir, obično se kreću oko 85-125 turskih lira za jednosmjernu vožnju.

Za precizne cijene i specifične detalje o dostupnosti, preporučuje se provjera direktno sa TCDD (Turske državne željeznice) ili putem njihove službene web stranice. Ovo će osigurati da dobijete najnovije informacije o cijenama i specijalnim ponudama koje mogu biti dostupne tokom vašeg planiranja putovanja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button