Putovanja

Otkrijte Oviedo: Povijesni Dragulj Asturije

Oviedo, prijestolnica regije Asturija na sjeveru Španjolske, za mnoge je turiste tajni biser koji čeka da bude otkriven. Ovo je grad koji odiše poviješću i kulturom, zelenilom i arhitektonskim remek-djelima, grad koji je Miguel de Cervantes opisao kao “primjerak svih dobrih gradova”. Dozvolite da vas povedemo kroz ljepote Ovieda, grada elegantnih trgova, senzacionalne asturijske kuhinje i monumentalnih predromaničkih crkava.

Kako Stići

Oviedo je mirno smješten u središtu Asturije, okružen zelenim brežuljcima i planinama. Lako je dostupan cestom, željeznicom ili avionom, s najbližim aerodromom u Asturiasu koji je udaljen samo 40 minuta vožnje.

Povijesno Srce Ovieda

Katedrala San Salvador

Čuvena po svojoj impresivnoj gotičkoj arhitekturi i kripti svetog kralja, Katedrala San Salvador je vrhunac svakog posjeta. U njezinoj blizini, na Plaza de Alfonso II el Casto, pronaći ćete staru i novoarhitekturu koja se savršeno spaja, pružajući jedinstveni osjećaj povijesnosti.

Predromanička Crkva Santa María del Naranco

Samo nekoliko minuta izvan gradske vreve, nalazi se Santa María del Naranco, odličan primjer predromaničke arhitekture koja je UNESCO-ova svjetska baština. Iz ovog kutka možete uživati u panoramskom pogledu na grad.

Akademska i Umetnička Središta

Oviedo je također poznat po svojoj sveučilišnoj tradiciji, s studentskom populacijom koja gradu daje dinamičan i mladenački šarm. Posjetite Filozofski fakultet iz 16. stoljeća ili prošetajte kroz Campo de San Francisco, veliki javni park koji je pravo urbano utočište.

Gastronomija i Sidrerije

Tradicionalna asturijska kuhinja je nešto što nikako ne smijete propustiti. Kušajte fabadu, bogato varivo od graha, ili se počastite svježom morskom hranom. Oviedo je također raj za ljubitelje sidra (jabučnog vina), a jedinstveni doživljaj koji morate iskusiti je posjet jednoj od mnogobrojnih sidrerija gdje lokalci razbijaju sidro kako bi pojačali njegov okus.

Festivali i Događanja

  • Festival San Mateo: Rujan je mjesec kada Oviedo vibrira od festivala San Mateo koji se obilježava sa koncertima, tradicionalnim plesovima i vatrometima.
  • Dijana Asturiana: Duž ulica često možete čuti dječake kako pušu u dječje rogove, pozivajući lokalce na festivalske događaje ili tržnice.

Noćni Život

Grad sa širokim spektrom mogućnosti, od mirnih kafića do živahnih barušćina i diskoteka. Izađite i osjetite kako grad puca od energije i dobrog raspoloženja, u stilu istinskog španjolskog noćnog života.

Smještaj

Oviedo nudi široku paletu opcija za smještaj, od visokokvalitetnih hotela do simpatičnih hostala. Bez obzira na vaš budžet, pronaći ćete toplu i gostoljubivu opciju koja odgovara vašim potrebama.

Učeći od Ovieda

Jednom kada posjetite Oviedo, naučit ćete cijeniti sporiji ritam života, privrženost tradiciji i srdačnost njezinih stanovnika. Započnite svako jutro sa šetnjom po starom gradu, ispijanjem kave na sunčanoj terasi, a večer završite uzključ, druženje i dan prepun uspomena koje će dugo vremena griju vaše srce. Oviedo je grad koji zaslužuje vašu pažnju, grad koji će vas počastiti pogledima, okusima i zvucima koji će vas mamiti da se uvijek vraćate po još.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button